Roomboter

roomboter

Gezond versus ongezond

Eigenlijk zou je het niet eens met elkaar mogen vergelijken want het zijn tegenpolen. Alles wat boter voor je kan doen doet margarine/halvarine niet. En het wordt nog erger want margarine en halvarine zijn gewoon ongezond voor je en kunnen schade toebrengen aan je gezondheid. Dus laat alsjeblieft dat pakje of kuipje staan en kies in het vervolg voor een ouderwets pakje roomboter. De calorieën blijven hetzelfde, ook al denken veel mensen dat niet én het is stukken gezonder.

Margarine is niet ontwikkeld voor mensen maar voor kalkoenen

In oorsprong is margarine helemaal niet eens ontwikkeld om bij ons in de supermarkt te staan. Het werd ontwikkeld om aan kalkoenen te voeren zodat deze sneller groeiden. ‘Vetmesten’ dus. Een flinke tegenvaller was het voor de investeerders van het product dat bij gebruik bleek dat de kalkoenen er aan dood gingen. Ondertussen was er natuurlijk heel veel geld geïnvesteerd in het product en moest er dus een andere doelgroep gezocht worden. En je raadt het al natuurlijk, dat was de consument. Oorspronkelijk is margarine wit en zonder enige voedingswaarde dus werden er een aantal toevoegingen gedaan in de vorm van kleur en smaakstoffen. Later werd ook bij een aantal linolzuur en vitamine D toegevoegd. Daarbovenop een flinke dosis reclame en zet dan de kassa maar klaar want mensen zijn af en toe net kuddedieren: als er één over de dam is volgt de rest vanzelf.

Margarine/halvarine is slecht voor de gezondheid

 • Het bestaat uit zeer grote hoeveelheden transvetzuren
 • Het ondermijnt het immuunsysteem
 • Het verhoogt tot 3x toe de kans op verstopte kransslagaders
 • Het verhoogt tot 5x toe de kans op kanker
 • Het verhoogt het gehalte aan lipoproteine-a en dus de kans op arteriosclerose
 • Het verlaagt de kwaliteit van moedermelk
 • Het verlaagt de insuline respons
 • En…het bevat 27 ingrediënten die ook in verf zitten!

Zelfs insecten of bacteriën moeten er niets van hebben. Zet maar eens een open kuipje margarine of halvarine ergens in een hoekje. Je hoeft niet bang te zijn dat het gaat schimmelen of rotten of stinken want er komt geen vlieg op af. Zelfs micro-organismen kunnen er niet op groeien. En dat smeren wij dan op onze boterham.

Terug naar ‘echte boter’

Mensen denken dat roomboter en dus ‘echte’ boter veel vetter is of slecht voor de gezondheid, maar dat is niet zo. Wat calorieën betreft zijn margarine en boter gelijk. Er is wel een klein verschil in de hoogte van verzadigd vet: margarine bevat 5 gram verzadigd vet en boter bevat 8 gram. Maar bij dat verschil blijft het dan ook gelijk. Bovendien:

 • Boter zorgt ervoor dat andere voedingsstoffen uit voeding beter opgenomen kunnen worden in het lichaam.
 • Boter smaakt veel beter en kan ook de smaak van andere producten verhogen.
 • Boter is een natuurproduct gemaakt van melk en room van de koe.

 

Twijfel je nog?

Nee toch zeker? Nadat je deze feiten gelezen kom je vanzelf tot de conclusie dat we er wéér zijn ‘ingestonken’. De investeerders hadden flink geld gestoken in een product dat niet bleek te werken (kalkoenen) en hebben dit na wat aanpassingen aan de consument voorgeschoteld met de belofte dat margarine en halvarine gezonder is dan boter en vooral ook minder vet is en dat horen wij graag want we willen niet dik worden. Ze maken slim gebruik van onze zwakke plek. Maar dat laten we nu toch zeker niet meer gebeuren? Want je weet nu wel beter.

(Bron:http://mens-en-gezondheid.infonu.nl)