Knoflook

Knoflook

 

knoflook

Allium sativum.

Hoewel er hele volksstammen zijn die dit product om religieuze of andere redenen niet eten, is dit waarschijnlijk een van de gezondste producten die een mens kan nuttigen. Het is een looksoort, net als ui, bieslook, kraailook en prei.

De bolletjes groeien onder de grond. Zelf zaaien kan eenvoudig door een teentje met de punt omhoog gericht in de grond te stoppen. Op deze manier ontstaat er een nieuwe bol.

Knoflook bevat zwavelhoudende stoffen die niet alleen de typische geur in de adem na het eten veroorzaken, maar ook verantwoordelijk zijn voor allerlei medicinale eigenschappen. In Rusland heeft knoflook de bijnaam ‘Russische penicilline’.

Door wetenschappers zijn veel genezende eigenschappen erkend. De antibacteriële, antibiotische, ontstekingsremmende, schimmelwerende, antivirale, cholesterolverlagende, bloedverdunnende en zwelling verminderende werking zijn bewezen.
Knoflook bevat vele gezonde stofjes waaronder; antioxidanten en allicine (een zwavelhoudende verbinding die het natuurlijke wapen van de plant tegen bacteriën en schimmels is).

Knoflook zorgt er ook voor dat de productie van stikstofmonoxide stijgt. Hetzelfde als wat Viagra doet voor mensen met erectieproblemen.;)

Het grootste gezondheidsvoordeel van knoflook is te bereiken door het rauw te eten, geperst en het liefst meerdere teentjes per dag.
De soort die de meeste allicine bevat is de ‘Spaanse Morado’. De goedkopere Chinese knoflook bevat veel minder van deze stof.

Knoflook is er in vele soorten en maten en wordt momenteel ook aangeboden in de supermarkten en toko’s en in Turkse winkels, waar het vaak, een stuk goedkoper is.

Met een paar blaadjes peterselie of een paar anijs- of venkelzaadjes kan je de geur van knoflook tenietdoen.

Tegenwoordig kun je natuurlijk ook capsules kopen en dan heeft je omgeving helemaal geen last meer van “de geur”