Dikke koek

 

dikkekoekpan

 

In ‘mijn Volledam’ werd, en wordt er haast wekelijks dikke koek gebakken. Oorspronkelijk is daar een speciale pan voor maar die heb ik helaas niet meer. Het is een grote bolle pan met een gat in het midden en een klein ruitje aan de bovenkant. In die pan zit een soort van tulbandvorm maar dan zonder ribbels. Die pan zette je dan met een speciaal onderstukje laag op het gas of op een petroleum- stelletje alwaar hij dan een uurtje of wat op stond.

Tegenwoordig maak ik hem in de oven in een tulbandvorm want ik heb geen gasstel en geen ‘wonderpan’ meer. Het had toch wel wat hoor die pan op het gasstel en de heerlijke lucht die er na een halfuurtje uitkwam. En maar kijken door het glaasje of hij al aan het rijzen was.

Ingrediënten Volendammer dikke koek;

1 pak bakmeel,

een zakje blauwe rozijnen,

200 gr. boter,

2 zakjes vanillesuiker,

1 zakje bakpoeder,

2 kopjes suiker,

2 kopjes melk,

2eieren,

snufje zout,

2 kneepjes Citroensap,

dan 70 min op 165 graden.

Heerlijk met ‘beste butter'(roomboter)

Volendammer dikke koek
Volendammer dikke koek

2 thoughts on “Dikke koek

  1. prachtig recept! is deze pan nog ergens te koop? mijn moeder is volendamse, zou fantastisch zijn als met zo een pan nog eens dikke koek voor haar kan maken
    Bedankt alvast
    Albert

  2. Zoek eens op google naar “wonderpan”. Ook zie je ze regelmatig op marktplaats of bij een kringloopwinkel. Je kunt ze alleen op gas gebruiken en op een petroleum steletje.
    Succes verzekerd 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*