Gemberthee

Wist je dat: Gember al duizenden jaren wordt gebruikt als medicijn en als geslachtsdriftverhogend middel.

In de Oosterse geneeskunst wordt gember gebruikt om verschillende klachten te verhelpen die door vocht en kou zijn ontstaan. Gemberolie is verwarmend, versterkend en heeft veel yang-kracht. Gember lost slijm op, verwarmt en versterkt het hart, als middel tegen reuma en alles wat met onbalans van vocht te maken heeft.

Volgens wetenschapper en vooraanstaand kruidendeskundige Dr.Stephen Fulder is er geen beter middel om alledaagse kwalen te bestrijden dan gember.

Hieronder heb ik een paar “gember”receptjes geplaatst. Zeker eens een keertje het proberen waard want…. schaden, doet het zeker niet en het is ooooo… zo gezond.

Gemberthee:
Doe 3 kopjes water in een pannetje of theepot (een deeltje zal verdampen)
Schil een stuk gemberwortel te grootte van een een hele grote duim. Rasp hem zo fijn mogelijk en doe dan de alle gemberpulp in de pot/pannetje en zet op een laag vuurtje (met half deksel)

Voeg een klein stukje kaneelstok toe en
pers in elke kopje welke je wilt gebruiken, een volledige mandarijn uit. (als je het nog zoeter wilt: een hele sinaasappel of 2 mandarijnen)

Laat de gemberthee zachtjes koken tot de thee lichtbruin kleurt (af en toe roeren zodat de gemberpulp niet vastkleeft aan de bodem)

Opm: Voor medicinaal gebruik moet men de gember 10 minuten in het water meekoken.

Voeg aan de thee een heel klein beetje zwarte peper toe.
Giet de thee in de theekopjes/glazen (gemberpulp mag echt mee opgedronken worden, is zelfs gezond)

Wil je het een beetje zoeter, dan kan je een klein beetje honing toevoegen.

Gembersiroop:

Ingredienten:
flinke hoeveelheid gemberwortel
1 pak rietsuiker
1 1/2 liter water

Bereiding:
Borstel de gember goed schoon, schillen hoeft niet. Wel de bruine plekjes wegsnijden. Snij de gember in stukken.

Breng het water aan de kook en doe de gember-stukken erbij. Laat de gember een half uurtje op een klein vuurtje goed koken.

Haal de gember er uit en maal ze (zeer fijn)in de staafmixer en doe de gember weer terug in het pannetje (voor optimaal sterk resultaat). Nog heel eventjes goed laten door koken.

Doe een zeef boven een andere schone pan en schenk het gemberwater door de zeef in de pan.
Het water opnieuw aan de kook brengen met de suiker. Goed laten doorkoken tot een mierzoete siroop, eventueel extra suiker toevoegen.

Siroop af laten koelen en in een schone fles doen.

Doe een laagje gembersiroop in een glas, leng het aan met water en doe er lekker veel ijsblokjes bij. Schijfje citroen op de rand (ziet er leuk uit) en drink smakelijk!

Bron; roysrecepten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*